درادامه ی مبحث کاربردهای لگاریتم شاید جالب باشد که بدانیم لگاریتم درهنرنیزکاربرد پیدا می کند. میدانیم درموسیقی برای بیان فشارصوت از دسیبل(Decibel ) استفاده می شود. اصطلاح دسیبل که در بسیاری از مباحث فیزیک موسیقی و نیز به هنگام استفاده از اعمال ضبط و افکت در استودیوهای موسیقی کاربرد دارد در واقع از یک محاسبه ی لگاریتمی فوق العاده آسان قابل محاسبه است.

اصطلاح دسیبل برای مقایسه ی نسبت بین دو مقدار در علوم فیزیک، الکترونیک و بسیاری از رشته های مهندسی استفاده می شود. گفتیم دسیبل در فیزیک صوت کاربرد زیادی دارد، یکی از دلایل استفاده از لگاریتم در این شاخه این است که از آن جایی که هر دو مقداری که قرار است با هم مقایسه شوند دارای ابعاد فیزیکی یا دیمانسیون(Dimention) یکسان هسنتد خارج قسمت آن ها عدد خالص و بدون واحد است، لذا می توان از خارج قسمت آن ها لگاریتم گرفت تا بتوان ساده تر مقادیر بسیار کوچک یا بسیار بزرگ را با هم مقایسه کرد، بدون این که از رقم ها و عددهای بزرگ و کوچک استفاده شود.

بعبارتی دیگر می توان گفت دسیبل واحدی است برای تغییر حجم صدا. البته قبلا برای این کار از واحد بل(مخترع تلفن) استفاده می شد.

کاربردهای لگاریتم در موسیقی در این جا پایان نمی یابد. مثلا لگاریتم در بیان سطح فشار صوت (Sound pressure level) کاربرد می یابد که در آن از معیاری به نام SPL یا سطح فشار صوت استفاده می شود.

همچنین، ساوار موسیقیدان و فیزیکدان فرانسوی که واحد سنجش فواصل موسیقی به نام اوست با استفاده از یکی از خاصیت های لگاریتم(لگاریتم حاصلضرب برابرست با حاصل جمع لگاریتم ها) توانست فواصل موسیقی را با هم جمع یا تفریق کند. بعدها برای اینکه جمع و تفریق آن ها از حالت اعشاری خارج شود واحد «سناوار» را مرسوم کردند.

از مهمترین کاربردهای لگاریتم میتوان به کاربرد آن در علم زلزله شناسی اشاره نمود. مشکلات زیادی در اندازه گیری بیشینه ی دامنه وجود داشت که به توصیه ی گوتنبرگ دانشمند برجسته ی زمین لرزه شناسی اندازه گیری آن بصورت لگاریتم اعشاری انجام شد، امروزه در رابطه ی مقیاس بندی ریشتر و محاسبه ی بزرگی زلزله به لگاریتم بر می خوریم. سال ها بعد چارلز ریشتر زلزله شناس آمریکایی یک مقیاس لگاریتمی را برای سنجش زلزله تعیین کرد که هنوز هم مورد استفاده است و به نام خودش(ریشتر) معروف است. زلزله شناسان نیز انرژی آزاد شده بوسیله ی زلزله، دامنه و فاصله ی زلزله (کانون زلزله) را با محاسبات لگاریتمی اندازه گیری می کنند. البته بزرگی زلزله یک درجه ی قرار داری است اما می توان از طریق آن و بطور نسبی زمین لرزه ها را با یکدیگر مقایسه نمود.

اما باید گفت پرکاربرد ترین علمی که از لگاریتم در آن استفاده می شود شیمی تجزیه است. در شیمی تجزیه بارها و بارها با لگاریتم و عمل لگاریتم گیری مواجه می شویم از آن جمله می توان به استفاده از لگاریتم در اندازه گیری PH ، توابعP ،معادله ی دبای-هوکل که با استفاده از آن می توان ضرایب فعالیت یون ها را از طریق بار و میانگین اندازه ی آن ها محاسبه کرد اشاره نمود.

کاربردهای لگاریتم تنها به موارد اشاره شده در این مقاله ختم نمی شود چنانچه لگاریتم در علوم زیستی، نجوم و در اخترشناسی جهت اندازه گیری فاصله بین ستارگان و سیاره ها، آمار، علوم کامپیوتر، زمین شناسی و… نیز کاربرد می یابد ، چه بسا کاربردهای دیگری را که در آینده از لگاریتم شاهد خواهیم بود. 

منابع:

۱) ریاضی پایه علوم انسانی پیش دانشگاهی

۲) سرگذشت ریاضیات، پرویز شهریاری، تهران: نشر مهاجر، ۱۳۷۹.

۳) مسائل اساسی ریاضی، مندلسون ترجمه عادل ارشقی انتشارات تهران
۴) خواندنیهای ریاضی، پرویز عظیمی، زاهدان:دانشگاه سیستان و بلوچستان، معاونت پژوهشی، ۱۳۷۹.  

۴) ریاضی پایه علوم انسانی پیش دانشگاهی

۵) مبانی شیمی تجزیه، اسکوگ، وست، هالر/ ترجمه ی ویدا توسلی، هوشنگ خلیلی و علی معصومی، جلد اول، انتشارات جهاد دانشگاهی

۶) مدلسازی و بازاریابی، سهمی(مقاله)، گردآوری سهراب خندان.

۷) http://www.iricap.com/

۸ ) http://www.iiees.ac.ir/seismology

۹) http://almez.pntic.mec.es/l

۱۰) http://www.edunet.tn/

۱۱) http://sv.wikipedia.org/

۱۲) http://www.bibal.ir/

۱۳) http://www.hupaa.com/

۱۴) http://susning.nu/Startsida

پنج مطلب آخر از همين موضوع

1 امتياز2 امتياز3 امتياز4 امتياز5 امتياز (8 امتياز, ميانگين: 4.38 از 5)
Loading ... Loading ...



نظرات

  1. خرداد ۲۹م ۱۳۸۶ | ۷:۱۹ ب.ظ

    با سلام
    مطلب بسيار قشنگي بود. مطمئنا مثل مطلب قبلي مورد استقبال قرار مي گيرد.

    با تشكر
    محمد صادق اسماعيلي فر
    عضو هيئت تحريريه لبخند رياضي

  2. خرداد ۲۹م ۱۳۸۶ | ۹:۵۵ ب.ظ

    سلام
    عزیزانی که جویای موارد بیشتری از کاربردهای لگاریتم، تاریخچه و همچنین ریز نکات و فرمول های هرکاربرد می باشند به بنده اطلاع دهند تا تحقیقاتم را در این زمینه در اختیارشان قرار دهم، ضمن اینکه آماده ی پاسخگویی به سوالات شما می باشم.
    امید آنکه مورد رضایت قرار گیرد

  3. خرداد ۳۰م ۱۳۸۶ | ۹:۰۶ ق.ظ

    سُلام آرزو خانوم
    خسته نباشی. مطلب جالب و مفیدی بود.
    یا حق

  4. آيدا
    خرداد ۳۰م ۱۳۸۶ | ۹:۰۰ ب.ظ

    سركار خانم خاموشي
    سلام عليكم
    مطالب شما را خواندم بسيار جالب و مفيد بود .
    از آنجاييكه بنده به اطلاعات بيشتري در زمينه كاربردهاي لگاريتم نياز دارم، اگر لطف بفرماييد و براي بنده مطالب جديدتان را ارسال فرماييد بي نهايت سپاسگذارم .
    اگر حداكثر تا روز شنبه اقدام بفرماييد بي اندازه بر من منت نهاده ايد .
    آيدا(دانشجوي رشته رياضي)
    چهارشنبه

  5. سیما
    خرداد ۳۱م ۱۳۸۶ | ۱۱:۰۵ ق.ظ

    سرکار خانم خاموشی مطالبی که نوشته بودید واقعا عالی بود لطفا تحقیقاتتون رو تو این زمینه بیشتر در اختیار ما بگذارید تا ما استفاده کنیم

  6. تیر ۲م ۱۳۸۶ | ۱۲:۳۹ ق.ظ

    سلام.
    ذکر منابع و مآخذ مورد استفاده، مطلب زیباتون رو با ارزش تر کرده است.
    همواره موفق باشید.

    اعظم کچوئی
    عضو هیئت تحریریه لبخند ریاضی

  7. مسعود2
    تیر ۳م ۱۳۸۶ | ۱۰:۵۵ ق.ظ

    سلام خانم خاموشي

    مطالب شما بسيار جالب بود .
    بنده به بحث در زمينه كاربردهاي لگاريتم علاقه دارم . لطفا برايم مطالب جديدتان را ارسال بفرماييد . سپاسگذارم .

  8. مرجان
    تیر ۴م ۱۳۸۶ | ۱:۲۴ ب.ظ

    من بین نویسندگان این سایت طرفدار مطالبی هستم که شما می نوسین امیدوارم بیشتر بنویسین

  9. تیر ۱۲م ۱۳۸۶ | ۱۲:۵۹ ب.ظ

    با سلام

    به اطلاع دوستانی که درخواست مقاله کرده بودند می رسانم، مقاله هایشان را به آدرس ایمیلشان ارسال نمودم.
    ضمن اینکه قبلا از تاخیرم عذر خواهی می کنم.

    خواهش می کنم در صورت موجود نبودن ايميل در پوشه اصلی، ليست ايملهای اسپم شده را چک کنيد.

    با تشکر

  10. رضا رمضان نژاد قادي
    مرداد ۲م ۱۳۸۶ | ۱۲:۱۱ ب.ظ

    بدك نبود

  11. مرداد ۲م ۱۳۸۶ | ۱۲:۱۴ ب.ظ

    زنده باشيد.خير پيش

  12. محمد محمودي
    مرداد ۱۶م ۱۳۸۶ | ۱:۳۷ ب.ظ

    سلام.آرزو خانم
    خسته نباشيد
    من محمد محمودي هستم.و اين ايميل را از اروميه مي فرستم.
    حقيقتش من ۱۶ سال سن دارم و خيلي خيلي به رياضيات و فيزيك علاقه دارم.مي خواستم اين كمك رابراي هميشگي از شما بگيرم و مطالب و فرمولهاي خاص ديگيه ي رياضي را كه در كمتر جايي است از شما بگيرم. چون هم رياضي را دوست دارم و هم مي خواهم رياضي را تدريس كنم.ممنونتان مي شوم

  13. شهریور ۲۵م ۱۳۸۶ | ۱۲:۳۹ ب.ظ

    خیلی ممنون از مطالبی که در زمینه لگاریتم ارائه می دین. به نظرم تمام علومی که از ریاضی استفاده می کنند و با توابعی سر وکار دارند که رنج یا دامنه و برد خیلی گسترده ای را شامل می شه از لگاریتم زیاد استفاده می کنند. مثلا در رشته رسوب شناسی تابع ای وجود داره که رابطه قطر رسوبات و با شاخص (فی) جور شدگی مورد مطالعه قرار میده با ذرات رس ۰.۰۰۰۲ میلیمتر تا ریگ ، قلوه سنگ، قطعه سنگ با اندازه های ۱۰ میلیمتر ، ۵۰ میلیمتر ،۵۰۰۰ میلیمتر سر وکار داره و در کاغذ لگاریتمی ۷ یا ۸ سیکل رو در بر می گیره.

  14. شهریور ۲۵م ۱۳۸۶ | ۱۲:۴۳ ب.ظ

    یک مثال بصری و یک درک شهودی از خاصیت صاف کنندگی لگاریتم روی نمودار توابع نمایی شاید این باشه که رو کاغذ میلیمتری یک تابع نمایی ساده رسم کنید بعد کاغذ رو درست مثل زمانی که می خواهید بادبزن چینی درست کنید تا کنید بعد این کاغذ رو نیمه با کنید با تعجب خواهید دید که نمودار منحنی نمایی به صورت یک تابع خط مستقیم در میاد

  15. میلاد
    شهریور ۳۱م ۱۳۸۶ | ۱۰:۵۷ ق.ظ

    سلام
    خیلی مفید بود/. خواهان مطالبی بیشتری در این زمینه هستم.

ارسال نظر